Далечни дестинации

Япония - Златният път по време на цъфтежа на японските вишни
Маршрут: София → Истанбул → Токио – Хаконе – Киото – Нара – Арашияма – Осака → Токио – Камакура – Йокохама → Истанбул → София
Продължителност: 11 дни / 9 нощувки
Транспорт: Самолет
Дати:
от:  9709  лв.
Принтирай
Програма
10.03.2024-нд. 1 ден София → Истанбул →
В 09:55 ч. Полет ТК 1028 от София. Кацане в Истанбул в 12:20 ч. Следващ полет ТК 50 за Токио в 15:20 ч.

11.03.2024-пн. 2 ден. → Токио
Кацане в 08:30 ч. в Токио - един от трите „командни центъра“ на световната икономика наред с Ню Йорк и Лондон. До 19 век той е бил познат под името Едо (устие) и е служил за седалище на могъщия клан на шогуните Токугава. През 1868 г., когато се слага край на шогуната и започва реформата на император Мейджи по отваряне на страната към света, Едо става столица на съвременна Япония. Трансфер до хотела. По пътя ще спрем, за да добием първо впечатление за града отвисоко – ще се изкачим до панорамната площадка на кулата Tokyo Skytree, открита през 2012 г. Височината на кулата е 634 м, което ѝ отрежда първото място в света, но тя впечатлява с цялостната си архитектура, елегантно съчетание между елементи от вековната японска традиция и най-новите технологии. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

12.03.2024-вт. 3 ден. Токио (закуска)
Панорамна обиколка на Токио – икономическият, културен и политически център на страната. Това 12-милионно сърце (с предградията 18 млн.) винаги бие в забързан ритъм. Ще минем през Ропонги Хилс – „Токийският Манхатън“ – най-модерната част на японската столица в сърцето на града. Мегакомплексът е проектиран като място с много офиси, апартаменти, магазини, над 200 ресторанта, кафенета, кинозали, музеи, хотел, телевизионно студио, външен амфитеатър и няколко парка. Продължаваме към Шибуя – младежкия център на Токио, район с много магазини, ресторанти и нощни клубове. Ще спрем за снимки около прочутото кръстовище “Шибуя скрамбъл“ и малката бронзова статуя на кучето Хачико – символът на Шибуя, увековечено заради своята преданост към стопанина си. Всеки ден в течение на 9 години след смъртта на своя хазяин, то очаквало завръщането му на гарата. После преминаваме през една от най-живописните улици – Омотесандо, наричана „Токийското „Шанз-е-Лизе“ със сградите, архитектурни шедьоври на Луи Вютон, Прада, Тодз, Диор, Зара и Омотесандо Хил, и пристигаме в района Шинджику, където ще посетим панорамната площадка на внушителната сграда на Кметството на Токио с двете кули, където от 202 м. височина градът се вижда на длан, а при хубаво време – планината Фуджи и ТВ кула. Ще минем покрай сградата на Парламента (Японският Капитол) и продължаваме към площада на Императорския дворец, където ще спрем за снимки пред руините на стария Едо замък, заобиколен отвсякъде с вода, в която спокойно плуват красиви лебеди. Той е бил резиденция на шогуната Токугава, управлявал Япония от 1603 до 1867 г. Император Мейджи също е живял в него между 1868 и 1888 г. преди да се премести в новопостроения Императорски дворец. След това ще посетим Асакуса с най-стария будистки храм в Токио Сенсоджи, известен още като Асакуса Канон, посветен на богинята на милосърдието Канон. Портата Каминаримон (Портата на гърма) е символът на Асакуса и на цяло Токио. Входът му е типично японски с два огромни червени фенера, изписани с йероглифи и символизиращи изгряващото слънце. Всяка година на 31.12 тук се стичат милиони японци да хвърлят по една монета в телената каса, за да им върви през годината. Към храма води търговската уличка Накамисе с малки сувенирни магазинчета, сергии и ресторантчета. Това е най-старата търговска улица в Япония от 17 век, когато е било необходимо специално разрешение да отвориш магазин, водещ към централния храм. Ще имате свободно време да опитате традиционни ястия или да се сдобиете с типичен сувенир, ветрило или юката. Продължаваме към квартала Акихабара – най-големият електронен пазар в света с над 250 магазина. После минаваме през Гинза – най-луксозната улица в Токио и една от най-скъпите улици в света с магазините на всички световни модни фирми и море от неонови реклами. Връщане в хотела. Нощувка.

13.03.2024-ср. 4 ден. Токио – Хаконе (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за района на петте езера и Хаконе. Ще посетим парка Аракураяма Сенген с пагодата Чурейто. Паркът е част от планинския връх Аракураяма и едно от най-популярните места за наблюдение на величествения Фуджи и сгушения в подножието му град Фиджийошида. Ако имаме късмет, денят ще ни зарадва с ясно небе и прекрасни гледки към заснежения Фуджисан. След това ще се отправим към Ошино Хакай – 8 планински извора, разположени в селцето Ошино, част от Природния парк Фуджи под закрилата на ЮНЕСКО. По време на периода Едо са били известни като „божествените извори“, място за духовно пречистване по пътя на поклонниците към свещената планина. Топящите се снегове на Фуджи се просмукват през скалите и почвата и образуват малки езера с кристалночиста вода. Ще продължим към езерото Аши, където ще се разходим с лодка по водите на езерото на фона на перфектния конус на Фуджисан. Настаняване в хотел в района на Хаконе. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

14.03.2024-чт. 5 ден. Хаконе – Киото (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите и трансфер до гарата. Отпътуване с влака стрела за Киото – втората столица на Япония (794 г. – 1868 г), чието име означава „главен град“. Той е събрал 11 века на японската история, религия, естетика, музика, театър и танц и въплъщава всички представи, които хората имат за японска култура – вековни храмове, чайни, гейши, дворци, градини и т.н. Киото е единственият град, пощаден от бомбардировките по време на Втората световна война и в него има над 2000 храма (1700 будистки храма и 300 шинтоистки светилища). Пристигане и посрещане в Киото. Отправяме се към главното шинтоистко светилище Фушими Инари Тайша, разположено в основите на едноименната планина. То е известно с хилядите порти (тори), които водят към свещената планина – всичките са дарени от японският бизнес. На входа е вратата Ромон, дарена през 1589 г. от владетеля на обединена Япония Тойотоми Хидейоши. Фушими Инари Тайша е най-важното от 32 хиляди светилища в цялата страна, посветени на Инари – шинтоисткия бог на ориза, а в по-нови времена – на сакето, добрия бизнес, търговията, производството и предприемачеството. За негови посланници се считат лисиците и затова има толкова много статуи на лисици и олтар на лисиците. На връщане ще спрем на старинната уличка, където можем да закупим различни сувенири и да опитаме интересни вкусни ястия. След това ще посетим Замъка Ниджо (ЮНЕСКО) – бившата укрепена резиденция на шогуната Токугава. Строежът на крепостта е нареден през 1603 г. от Токугава Йеясу, когато императорът му предоставя титлата шогун. Така се е сложило началото на дългото управление на династията Токугава, продължило до 1867 г. Замъкът трябвало да превъзхожда по великолепие и площ императорския дворец и да демонстрира неограничената власт на шогуна. Строителството е завършено през 1626 г. от Токугава Йемицу. В състава на комплекса влиза главният дворец Ниномару (вторият замък), където на 09.11.1867 година последният шогун – Токугава Йесинобу се отрекъл от властта в полза на император Мейджи, шогунатът бил закрит и Япония навлязла в модерната епоха. Към тези зали се отива по уникалния „пеещ под“, проектиран така, че когато се върви, дъските скърцат подобно на чуруликане на птици. Около замъка има прекрасна японска градина и пътеки, заобиколени от около 400 вида вишневи дръвчета. Ще посетим и един от символите на Киото – Златния павилион (Кинакуджи), първоначално проектиран като вила на благородник, а през 1394 г. вторият ѝ собственик шогун Йошимитцу Ашикага покрива последните два етажа със злато и създава прекрасна градина. Настаняване в хотела и нощувка.

15.03.2024-пт. 6 ден Киото – Арашияма – Нара – Осака (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите. Отправяме се към Арашияма и бамбуковата гора Сагано, за да се насладим на пейзажа, когато при полъха на вятъра листата се раздвижват, стеблата нежно се накланят напред-назад, издават мистериозен звук и гората сякаш оживява. Сагано е една от малкото естествени бамбукови гори, а в японската култура бамбукът е на особена почит като символ на мира, благополучието, дълголетието и мъжката стабилност. На пазара може да се купят изработени от бамбук чаши, кутии, подложки, кошници и др. Ще видим и белия мост Тогецукио, построен по време на периода Хейан (794-1185 г.). Продължаваме към Нара – първата столица на страната (8 век) и люлка на японската култура, превърната от император Шому в най-важния будистки център в Япония. Заради своята значимост Нара е вторият обект в Япония, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Ще минем през парка на сърните, където над 1100 сърни се разхождат на воля. Продават се специални бисвитки, с които може да ги храните, а те благодарят и се покланят по японски. Според легендите бог Такемиказучи пристигнал в Нара на гърба на бяла сърна, за да пази новопостроената столица. Оттогава сърните се считат за свещени защитници на града, на страната, на шинтоистките богове и на храма Тодайджи – „Великият храм на Изтока“, който ще посетим. Той е най-известният и исторически важен храм в Япония от 752 г., най-голямата дървена постройка в света и дом на великия Буда Дайбуцу – една от най-големите бронзови статуи на Буда в света – висока 16 м., изработена от 437 т. бронз и 130 кг. злато. Именно Тодайджи и огромното влияние, което са имали будистките монаси са причината столицата да бъде преместена от Нара в Киото с цел да се ограничи будисткото влияние върху шинтоиска Япония. Накрая ще посетим Касуга Тайша Шрайн (ЮНЕСКО) – най-красивото шинтуистко светилище в Нара и едно от трите най-важни в Япония. Името му произлиза от планината Касуга, считана заедно с планината Микаса за свещена, където шинтоистките ками (богове) най-напред са слезли на земята. То е основано през 768 г. от фамилията Фудживара – най-богатата и една от най-влиятелните фамилии в древни времена, която го е използвала за молитви заедно с императорското семейство, а също и за семейна гробница. Храмът е заобиколен от 3000 каменни и бронзови фенера. Те са дарени от обикновените хора в течение на годините в знак на благодарност към съдбата. Продължаваме към Осака ‒ „градът на лагуната”, разположен в устието на река Йодо и втори по големина, но най-важнен международен търговски и финансов център с най-голямата търговска борса в Япония. Осака е градът, който посреща първите будистки поклонници и будизмът бързо си проправя път в Япония. Тук е първият будистки храм, основан през 593 година от принц Шотоку, който въвел будизма в Япония. Още преди Нара и Киото, Осака е била една от старите столици на страната, позната като Нанива и във всички епохи остава главен транспортен център заради пристанището си. Градът се слави с предприемаческия дух на своите жители и се счита за гастрономическия рай и център на електрониката. Настаняване в хотела и нощувка.

16.03.2024-сб. 7 ден Осака (закуска)
Закуска. Свободен ден в Осака или допълнителна екскурзия.
  • По желание с доплащане – екскурзия до Химеджи и Кобе. Тръгване за Химеджи, вторият по големина град след Кобе в провинция Хиого, известен с най-красивия, автентичен и добре запазен феодален замък в Япония. Замъкът Химеджи, наричан „Замъкът на бялата чапла“ заради елегантния си снежнобял вид, е не само национално съкровище на Япония, но и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е един от 12-те оригинални замъка в страната и за разлика от много други, никога не е бил разрушаван от война, земетресение или пожар. Обграден е от защитен ров и дебели крепостни стени, в центъра му се извисява централната 6-етажна кула и по-малки странични кули, които придават завършеност на целия комплекс, а от най-горния етаж се вижда целият град. Замъкът е построен на стратегическо място за защита от запад на бившата столица Киото. Строежът му започва през 1346 г., първите защитни стени са завършени през 1400 г. В течение на годините замъкът е бил многократно разширяван от владетелите на различни кланове, а във вида, в който го виждаме днес, е завършен през 1609 г. от Икеда Терумаса. Състои се от над 80 сгради, разположени в различни алеи, свързани с множество порти и лабиринт от преплитащи се пътечки във вътрешния двор на замъка, които при евентуално нападение е трябвало да заблудят и забавят врага. След като видим реноварания през 2015 г. замък Химеджи в пълния му блясък, се отправяме се към храмовата планина Шоша. С въжена линия се придвижваме до храмовия комплекс Енгиоджи, с история над 1000 години, а след това, пеша до красивата зала на храма Маниден, изградена върху дървени стълбове върху стръмен склон. Наблизо са 3-те масивни дървени зали, известни като Мицунодо: Дайкодо (централната зала за молитви), Джикидо (жилищната част и столовата, където сега са изложени съкровища на храма) и Джогиодо (залата за спортни тренировки). Заради красивата природа, Шоша се използва като място за заснемане на исторически филми и телевизионни драми. Тук е заснет отличения с множество награди, включително 4 Оскара, филм „Последният самурай“ с Том Круз и Кен Уатанабе, включващ сцени около и вътре в залите Мицунодо.
Продължаваме към Кобе – столицата на провинция Хиого, един от 10-те най-големи и атрактивни града в Япония. След голямото земетресение на 17.01.1995 г. в 05:46 часа, което уби над 5000 души и разруши хиляди сгради, днес градът е напълно възстановен и само няколко знака напомнят за трагедията. Градът се гордее с цененя японски деликатес и най-известната регионална храна в Япония - говеждото кобе. Ще посетим красивия пристанищен парк Мерикен, построен върху завзета от океана територия, прекрасно озеленен, с фонтани, модерни инсталации и архитектура. Има малък мемориал в памет на загиналите по време на земетресението, оставена е и малка неремонтирана част, която да напомня за огромната му разрушителна сила. След това ще разполагате със свободно време, в което ще можете да посетите някоя от емблематичните сгради - Пристанищната кула и Морския музей, в който са представени модерни кораби и исторически плавателни съдове, а в другата му част - музеят на Кавазаки, с експонати на влака шинкансен, хеликоптери и мотори. Връщане в хотела в Осака. Нощувка.

17.03.2024-нд. 8 ден Осака → Токио (закуска, обяд)
Закуска. Освобождаване на стаите. Ще посетим замъка на Осака, изиграл основна роля при обединението на страната през 16 век. Построен е през 1583 г. от Тойотоми Хидейоши, който искал да има най-красивия и най-добре укрепен замък, но по време на войната с Токугава Йеясу (1615г.) замъкът бил напълно разрушен. Настоящият е построен от бетон през 1931 г. и е единственият оцелял от бомбардировките по време на Втората световна война. Посещение на сградата Умеда с “Плаващите градини”, построена по проект, доказващ, че е възможно въздушното свързване на две отделни сгради, устойчиви при земетресения и силни ветрове. От терасата на 40-ия етаж се открива панорамна гледка към целия град. Отправяме се към централната пешеходна улица Дотонбори – кулинарният рай на страната, където ще имате свободно време. Обяд – „окономияки“ – типичното за Осака ястие. Трансфер до летището и полет обратно за Токио. Посрещане, трансфер до хотела и нощувка.

18.03.2024-пн. 9 ден Токио – Камакура – Йокохама – Токио (закуска, обяд)
Закуска. Екскурзия до Камакура – исторически крайбрежен град, един от древните градове в Япония, основан през 1192 година. Заобиколен от три страни с гори, а на юг с излаз към море, градът представлявал естествена крепост, лесно защитима от врагове. За основател на Камакура се счита Минамото Йоритомо, който през 1180 г. го избрал за своя резиденция, довел своята войска и създал правителство, което се подчинявало на шогуна. След падането на шогуната в Камакура, който просъществувал от 1185 до 1333 г., бившата столица потънала в забвение и се превърнала в обикновено селце. Едва през периода Мейджи започва нейното възраждане и тя става изключително привлекателна за художници и писатели. Посещение на храма Котоку-ин със статуята на „Големия Буда“ – национално съкровище и един от символите на Япония. Сградата, приютяваща статуята, била отнесена от огромна вълна през 1498 г. и оттогава Големият Буда е все на открито. Продължаваме към хълма с будисткия храм Хаседера, известен с огромната дървена статуя на богинята Канон с 11 глави, всяка от които представя различен период от търсенето на просветление. Тя е една от най-големите в Япония ‒ висока е 9.18 м., изработена е от камфорово дърво и е позлатена. От височината на хълма се открива красива панорама към залива. Следва шинтоисткото светилище Цуругаока Хачиман, което е построено през 1063 г. в чест на бог Хачиман, считан за покровител на рода Минамото. Широката алея, която започва от морския бряг и води до храма е построена по заповед на шогуна, когато узнал, че чака дете. И днес тя носи името Вакамия Оджи – улица на Младия принц. На алеята се издигат три огромни тори (порти) и цялата е засадена с вишневи дръвчета, които са изобразени на герба на Камакура. Свободно време на търговската улица Комачи Дори, осеяна с множетво кафенета, ресторантчета и магазини. Обяд – японска кухня. Продължаваме към Йокохама – най-голямо пристанище на Япония, което първо се отваря за международна търговия през 1859 г., след като страната излиза от изолация. Градът е основан през 1858 г. чрез обединението на две малки селца – Йокохама и Канагава, чиито жители се занимавали със селско стопанство и риболов. Започва строителството на пристанище, способно да приема чуждестранни търговски кораби и само за 20 години Йокохама се превръща в едно от най-големите пристанища на японските острови. Първите заселници тук са китайците, които създават свой квартал с многобройни ресторанти и хранителни магазини, а през 1873 г. построяват храма Куан Тай, посветен на бога на добрия бизнес и просперитет. Ще се разходим из Чайна Таун, след което се отправяме към Минато Мирай 21 – централната крайбрежна част на града, чието име означава „пристанище на бъдещето“. На мястото на старото пристанище се извисява Ландмарк Тауър, най-високата сграда в Япония до 2014 г. Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

19.03.2024-вт. 10 ден Токио → (закуска, обяд)
Закуска. Днес ще продължим да разглеждаме Токио. Ще посетим градините Хамарикю, разположени в първия обществен парк в Япония, в устието на река Сумида, там, където през 17 век е била вилата на шогун Токугава. Около тях има езеро и типична чайна, където може да отдъхнете, да се насладите на гледката и да пробвате мача – фино смлян на прах зелен чай, който се отглежда, обработва и приготвя по специален начин. Ще обядваме темпура – едно от типичните ястия от японската кухня. След вкусния обяд ще минем по „Моста на дъгата“, който свързва Токио с Одайба – футуристичен район, изграден в Токийския залив върху усвоена от водата територия. В този модерен район има романтичен парк със Статуята на свободата, аквапарк, виенско колело, много хотели, жилищни, бизнес сгради, търговски центрове и суши барове с изглед към залива. През 2012 година е открит високотехнологичен център за развлечения и пазаруване, има научен музей, в който може да взаимодействате с роботи, а пред сградата да видите огромния робот от анимационните серии Гундам. Свободно време и връщане в хотела. Нощувка.

20.03.2024-ср. 11 ден Токио → Истанбул → София (закуска)
Закуска. Освободжаване на стаите и ранен трансфер до летището. Полет ТК 51 за Истанбул в 10:15 ч. Кацане в 18:00 ч. Следващ полет ТК 1029 в 20:25 ч. Пристигане в София в 20:40 ч.
Цени
Нова група: 10.03.2024 – 20.03.2024
Цена на екскурзия Япония на човек:
в двойна стая в единична стая трети човек в двойна стая
4953 € / 9709 лв 5471 € / 10724 лв 4502 € / 8823 лв

Хотели по програмата или подобни:
дата престой град хотел
11.03 – 13.03 2 н Токио Monterey Ginza 4*
13.03 – 14.03 1 н Хаконе Fuji Matsuzono 4*
14.03 – 15.03 1 н Киото New Hankyu Kyoto 4*
15.03 – 17.03 2 н Осака Monterey Osaka 4*
17.03 – 20.03 3 н Токио Monterey Ginza 4*

Цените включват:
Самолетни билети с редовен полет на Турските авиолинии София – Истанбул – Токио – Истанбул – София с включени такси, багаж 30 кг и ръчен 7 кг;
Самолетен билет Осака – Токио с включени чекиран и ръчен багаж;
Билет за влака стрела Хаконе – Киото;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
Транспортиране на 1 голям багаж отделно от пътниците от Хаконе до Осака;
9 нощувки в хотели 4*;
9 закуски, 3 обяда, 1 вечеря;
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата:
посещение на Tokyo Skytree;
целодневна обиколка на Токио, посещение на панорамната площадка на Кметството, площада на
императорския дворец, храма Сенсоджи и ул. Накамисе;
посещение на замъка Ниджо и шинтуисткото светилище Фушими Инари в Киото;
посещение на Златния павилион в Киото;
екскурзия до Арашияма с белия мост Тогецукио, бамбуковата гора Сагано;
екскурзия до Нара с посещение на парка на сърните, храма Тодайджи и светилището Касуга Тайша;
разглеждане на Осака: замъка на Осака, сградата Умеда и ул. Дотонбори;
екскурзия до Камакура и посещение на храма Котоку-ин със статуята на Големия Буда, храма Хаседера със статуята на богинята Канон, светилището Цуругаока Хачиман и ул. Комачи Дори;
разглеждане на Йокохама - Чайна таун и Минато Мирай 21;
разглеждане на Токио: японските градини Хамарикю, залива Одайба;
Водач-преводач по време на пътуването;

Цената не включва:
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.

Допълнително се заплаща:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – изчислява се на базата на възрастта на застрахования, ще получите информация при записването;
Допълнителни екскурзии по желание: екскурзия до Химеджи и Кобе – 226 лв.